
Sosyal Medyada Paylaş
Keçiboynuzu Çayının Faydaları
Keçiboynuzu (harnup) çayının tertipli tüketilmesi insan vücuduna ihtiyaç duyulan günlük enerjiyi sağlar. Keçiboynuzu bitkisinde düzgüsel siyah çaydan daha çok vitamin ve mineral vardır. Bu nebat çayının tadı aynı kuru meyvelerden hazırlanan kompostoya benziyor.
Keçiboynuzu yada harnup (Ceratonia siliqua) – baklagiller ailesinden olan şifalı meyveleri olan bir ağaçtır.
Keçiboynuzu bitkisinin anavatanı cenup Anadolu, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, Fas, Tunus, Cezayir, İsrail ve Libya olarak bilinmektedir.
Keçiboynuzu (harnup) fasulyeye benzeyen görünüşe haizdir. İçinde sert ve parlak tohumları vardır. Taze yeşil meyvelerin buruk bir tadı olur. Bu yüzden meyveleri kahverengine dönüştüğünde toplanır. Bu süre meyveler tatlı ve hoş tada haiz olur.
Keçiboynuzu (harnup) meyveleri eski zamanlardan beri alternatif tıp tarafınca kullanılmaktadır. Günümüzde de keçiboynuzundan hazırlanan çeşitli ürünler şifa amaçlı kullanılmaktadır.
Keçiboynuzundan pekmez, keçiboynuzu suyu, keçiboynuzu şurubu, keçiboynuzu aslı, keçiboynuzu tozu, keçiboynuzu reçeli, keçiboynuzu kompostosu, keçiboynuzu çayı vb.
Keçiboynuzu suyu sarılık hastalığını tedavi etmeye destek sağlar.
Keçiboynuzu şurubu mide-bağırsak sistemini pozitif yönde etkisinde bırakır, hafifçe ishal etkisine haizdir, vücudun demir eksikliğini giderir, osteoporozun (kemik erimesi) önünü alır. Keçiboynuzu şurubu organik çikolatadır. Şurup asla şeker içermez. Bu yüzden de onu diyet besini olarak da tüketebilirsiniz. Bu özelliğinden dolayı şurubu şeker hastaları da rahatça kullanabilirler.
Günümüzde keçiboynuzu tozundan da çikolata üretilmektedir. Çikolataya alerjisi olanlara keçiboynuzu ürünleri tavsiye edilir.
Keçiboynuzu unundan içecekler yapılır ve pastacılıkta kullanılır.
Keçiboynuzu tüketimi vücudu kanser oluşumundan ve zararı dokunan maddelerden korur. Keçiboynuzu tohumlarının tadı fazlaca güzeldir ve şeker yerine ufaklıklara sunulabilir. Keçiboynuzu unu tat olarak kahveye oldukça benzediğinden onun yerine de kullanılabilir.
Keçiboynuzu pekmezi kanseri önler, akciğer hastalıklarını önler, bağışıklığı kuvvetlendirir, metabolizmayı hızlandırır, iştahı azaltır, aşırı yiyecek yemeği önler, cinsel isteksizlik sorununu engeller ve vücudu gençleştirir.
Keçiboynuzu Bitkisinin Kimyasal Bileşimi
Vitaminler: B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B5 (pantotenik asit), B6 (piridoksin), C (askorbik asit), E (tokoferol), PP (niasin), kolin
Makrobesinler: potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum, fosfor
Mikrobesinler: demir, manganez, çinko, bakır, selenyum
Keçiboynuzu Çayının Faydaları
• Soğuk algınlığı ve grip hastalıklarından korur
• Bağışıklığı kuvvetlendirir
• Mide-bağırsak fonksiyonlarını normalleştirir
• Antioksidan etkiye sahiptir
• Vücuttan toksin ve zararı olan maddelerin temizlenmesine destek olur
• Kolesterol seviyesini düşürür
• Vücudu gençleştirir
• Fazla kilolardan kurtulmaya destek olur
• Hamileler, emziren anneler ve bebekler için de faydalıdır
Keçiboynuzu Çayı Nasıl hazırlanmış olur?
Keçiboynuzu çayı epeyce kolay demlenir. Bu nebat çayını ister soğuk isterse de sıcak içebilirsiniz. Bir yiyecek kaşığı kurutulmuş ve kıyılmış keçiboynuzunun üstüne bir su bardağı hemen hemen kaynamış su koyun. Demlenmesi için 15-20 dakika sıcak bir yerde beklemeye alın. Demlendikten sonrasında süzgeçten geçirin. Sabah ve akşam yemekten otuz dakika ilkin içilir.
Keçiboynuzu Çayının Zararları ve Yan Etkileri
Bilinen ziyanı ve yan tesiri yoktur. Yalnız bitkiye hususi alerjisi olanlara bu çayı içmek tavsiye edilmez.